Sosyal Fobi
Kaygı bozuklukları, bireylerin gelecekte gerçekleşme ihtimali olan korkutucu olayları, sürekli olarak zihinlerinde sanki kesin olarak gerçekleşeceğine yönelik olumsuz düşüncelerden kaynaklanmaktadır. Sosyal kaygı nasıl görünür, bireylerin bedeninde nasıl etkileri var, madde madde bakalım.
Sosyal Kaygı Nasıl Görünür?
- Tanıdık ortamda gözler üzerinizdeyken heyecanlanma, konuşurken ses titremesi, el titremesi, sıcaklama ve bunalma.
- Okulda/işte sunum yaparken, performans kaygısı hissetme, eleştirileceğine dair düşünceler.
- Tanımadık insanlarla ilk konuşma sırasında, heyecandan kekeleme ve/veya göz göze gelmekten çekinme davranışları sergilenir.
- Ev dışında yemek yerken rahatsız hissetme, izleniliyor hissine kapılma.
- Garson çağırma da, telefonda konuşma da, kafe/hastanelerde sıra bekleme de gerginlik hissine kapılma.
- 7-18 yaş aralığında alt kaçırma ve egzama görülebilir.
- Tüm yaş gruplarında uyku problemi, diş sıkma görülebilir.
- Akran zorbalığı/mobing mağdurlarının hakkını savunamaması
- Fotoğraf video çekiminde yer almak istememe
- Konuşma yaparken dil sürçmesi, kaygıdan cümle kurmada güçlük yaşandığında başarısız olduğuna inanma.
Sosyal fobi yaşayan bireylerde başkalarınca değerlendirilebilecek olduğu bir ya da birden çok toplumsal durumda belirgin bir korku ya da kaygı duyma, genetik olabileceği gibi birçok durumda öğrenilmiş davranış olduğu söylenebilir. Bu kişiler insanları memnun etmek için düşünce ve duygularını ifade etmekten çekinir, haksızlık karşında savunmaya geçmede zorluk yaşarlar.
Bastırılmış öfke, eyleme geçmede isteksizlik, arkadaşlık kurmada zorluk, sevilmeme inancı ve yetersizlik inancı baskın olur. Kaygı bozuklukları arasında en fazla suçluluk ve pişmanlık duygusu yüksek olan bireyler sosyal kaygıya sahiptir. Stres tetikleyicilerin aile kaynaklı olması hastalığın önlenmesinde engel teşkil etmektedir.
Sosyal kaygı nasıl görünür, madde madde yazarken bir çok semptom aynı anda olabileceği gibi bazen de yalnızca bir tanesini yaşıyor olabilirsiniz.